עו"ד במקרים של הפרת חוזה

דף הבית » מאמרים » עו"ד במקרים של הפרת חוזה
תביעת לשון הרע נגד אתרי אינטרנט

עולם העסקים מתבסס על הסכמים וחוזים. לפי החוקים – החוק המוביל הקרוי בשם: "חוק החוזים" וכן "חוק החוזים – תרופות", נקבעו כללים שמגדירים מהו הסכם או חוזה, באילו דרכים ניתן לכרות הסכמים, מהן הדרכים בהן ניתן לפרש הסכמים, מהו אופן הניסוח של הסכמים, כיצד ניתן לבטל חוזים והסכמים ואיך ניתן להבטיח שהם אכן יקוימו על ידי הצדדים ולא יופרו. 

כדי למקד עוד יותר את החוק, נקבעו חוקים ספציפיים, כמו למשל: "חוק חוזה קבלנות", "חוק חוזה הביטוח" ו- "חוק מכר". 

לצד החוקים הנוקשים, ישנו עקרון חשוב שנקרא בשם: עקרון "חופש החוזים", עקרון זה קובע שהצדדים שחותמים על ההסכם מקבלים החלטות בהתאם לרצונם, כל עוד ההחלטות אינן פוגעות בערכים ציבוריים. 

למרות החוקים השונים, ישנם מקרים בהם הצדדים לא מכבדים את החוזה. במאמר זה נתמקד בשאלה: "מה קורה כאשר אחד הצדדים אינו עומד בהתחייבויות שנחתמו בהסכם וכיצד יש לפעול במקרה זה".

אחד הצדדים הפר את ההסכם, כיצד יכול הצד השני לפעול?

מקרים של הפרות חוזים מתקיימים כאשר אחד הצדדים אינו מקיים את הקבוע בהסכם. את פרשנותו של ההסכם יש ללמוד בראש ובראשונה מלשונו. לאחר מכן, יש ללמוד את הנסיבות שאופפות את החתימה על ההסכם, את הנסיבות הספציפיות, מיהות הצדדים (צד חלש וחזק, מי ניסח את ההסכם וכו'), ועוד. כדי לנתח נכונה קייס משפטי, יש לאסוף את כל המסמכים וההוכחות שמעידים על כך שהצד השני הפר את ההסכם, ובמקרים המתאימים לעדכן את הצד שהפר את ההסכם בכך שמתחילים לפעול כנגדו כדי שהוא יוכל לתקן את דרכיו ולתקן את ההפרה. 

במידה שנערך משפט והצד הנפגע הוכיח שהצד השני אכן הפר את ההסכם, הוא יוכל לקבל פיצוי או אכיפה של ההסכם (בהתאם למקרה) – במקרים המתאימים ניתן לקבל את שני הסעדים גם יחד. בית המשפט יכול להעניק פיצוי לצד המופר כפיצויי הסתמכות (כלומר גובה ההוצאות שהיו לצד המופר כדי להתקשר בהסכם) או כפיצויי "ציפייה"' / קיום – כלומר גובה הנזק העתידי המצטבר עקב הפרת ההסכם (או ביטולו שלא כדין). במקרים המתאימים יוכל בית המשפט להעניק לצד המופר פיצוי מוסכם, ככל שקיים כזה בהסכם, והוא סביר והגיוני.

על תהליך המשפט במקרה של הפרת חוזה

במידה שהוחלט לקיים תהליך משפטי, חשוב לדעת שהתהליך עשוי לארוך בין שבועות מספר (במקרים שבהם הצד השני מוכן לגשת למו"מ ולהתפשר) ועד לשנים ארוכות, בהתאם למורכבות התיק. בחלק מהמקרים יהיה צורך בהוצאת צווים זמניים שונים שמטרתם למנוע מהצד הפוגע לפעול בדרכים מסוימות. 

חשוב מאוד שלא להמתין עם התביעה ולהגיש אותה בהקדם, ברוב המקרים (למעט, למשל, בחוק חוזה ביטוח) בהם מדובר על הפרת חוזים התביעות מתיישנות עם חלוף 7 שנים. בנוסף לכך, על הצד הנפגע להיות מוכן לכך שייתכן שהוא יאלץ להגיע לפשרות.

חתמתם על חוזה והוא הופר? פנו אל משרדנו – משרד עורכי דין שלומי ויינברג

במקרה שחתמתם על הסכם וההסכם הופר על ידי הצד השני, חשוב שתפעלו במהירות ושתפנו אל עורך דין שמתמחה בתחום.

 הפרת חוזה היא נושא מורכב ביותר וכדי שהתביעה תצליח יש צורך בידע רב בדיני חוזים ובתחומים משיקים נוספים שרלוונטיים לנושא. כך, לדוגמא, הפרה של חוזה מסחרי למשל אינה זהה להפרה של הסכם קומבינציה. הגישה בקטגוריות השונות – הן בכל הקשור לסעדים המבוקשים והן בכל הקשור לאופי ההליך – תיגזר בהתאם למטרות התביעה ולסוג הסכסוך וההסכם. 

משרדנו – משרד עורכי דין שלומי ויינברג, עוסק במתן ייעוץ משפטי וייצוג משפטי בתחום הפרת חוזים בתחומים שונים של דיני החוזים.

שיתוף:

עו״ד שלומי וינברג

עורך דין שלומי וינברג, מייסד המשרד, הוא בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B) לצד חטיבה מורחבת בניהול מאוניברסיטת תל-אביב וכן תואר שני מוסמך במשפטים (LL.M) – גם כן מאוניברסיטת תל-אביב (2009). מוסמך כחבר מן המניין בלשכת עורכי הדין (2004).

יצירת קשר

ליצירת קשר וייעוץ משפטי עם עורך דין שלומי וינברג, מלאו פרטים בטופס:

או חייגו אלינו

שלומי וינברג בפייסבוק

מאמרים אחרונים

WhatsApp
היי, ניתן להשיג אותנו גם בווטסאפ, הקליקו מטה על הכפתור
דילוג לתוכן